'a-etna Transition Coverage Request ECHS Category - TCRF

Personal and confidential
This form applies to fully insured commercial HMO members in California.

Here’s the form you requested for transition-of-care coverage from the health plan. If we approve your request, the health
plan will cover ongoing care at the highest level of benefits from:

=  An out-of-network doctor
= A doctor whose network status has changed
= Certain other health care providers who have treated you

Once we review your completed form, we’ll send you a letter explaining our decision.

Some things you should know about transition-of-care coverage
You'll find answers to commonly asked questions about transition-of-care coverage on the other side of this form.
You should read them before filling out this form.

Transition-of-care coverage does not apply if your provider is in the plan’s network (participating). The online provider search
directory is found on the health plan’s webpage. It can tell you if your doctor is in the network or help you find a participating
provider for your health plan. You can also call us at the phone number on your ID card.

How to complete the form and get it to us
Step 1: Fill out these sections:

1. Section 1 - Group or Employer Information.
2. Section 2 - Subscriber and patient Information: Plan information is on the front of your ID card.
3. Section 3 - Authorization: Read the authorization, then sign and date the form.

Step 2: Give the form to the doctor/health care provider to complete Section 4.
Step 3: Fax the completed form to us for review. You should complete one form for each health care provider.

Fax medical requests to 1-859-455-8650.
Fax mental health/substance abuse requests to 1-888-463-1309.

Be sure to complete all fields on page 4 before you submit this request form.
Your request will be answered faster that way.
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Transition of care coverage questions and answers

California Commercial HMO Fully Insured Products

What is transition-of-care (TOC) coverage?

TOC coverage is temporary. You can get TOC when you become a new member of a medical benefits plan or change your
plan, and you are being treated for a medical, mental health or substance use condition by a doctor who is not in the plan’s
network. TOC coverage can also apply when your doctor leaves the plan’s network or changes network status. Approved
TOC coverage allows a member who is receiving treatment to continue the treatment for a limited time at the highest plan
benefits level. TOC coverage applies to these types of providers: individual practitioners, medical groups, independent
practice associations, acute care hospitals, or institutions licensed in California to deliver or furnish health care services.
Examples of individual practitioners include doctors, psychiatrists licensed therapists, and qualified autism service providers,
professionals or paraprofessionals.

What is an active course of treatment?

An active course of treatment means you have been receiving services from your doctor to correct or treat a diagnosed
condition. The start date is the first date of service or treatment. An active course of treatment covers a certain number of
services or period of treatment for special situations. Some active course of treatment examples may include but are not
limited to:

e Pregnancy - is the three trimesters of pregnancy and the immediate postpartum period.

o Maternal mental health condition means a mental health condition that can impact a woman during pregnancy,
peri or postpartum, or that arises during pregnancy, in the peri or postpartum period, up to one year after delivery.

o Anindividual who presents written documentation of being diagnosed with a maternal mental health condition
from the individual's treating health care provider, completion of covered services for the maternal mental
health condition shall not exceed 12 months from the diagnosis or from the end of pregnancy,
whichever occurs later.

e An acute condition that involves the sudden onset of symptoms due to an illness, injury, acute, serious mental illness or
other medical problem that requires prompt medical attention and that has a limited duration. Completion of covered
services will be provided for the duration of the acute condition.

e Previously scheduled surgery or other procedure authorized by the plan as part of a documented course of treatment.
The documentation must show that the provider recommends the treatment to occur within 180 days of the provider’s
contract termination date or within 180 days of the effective date of a newly covered enrollee.

o Need more than one surgery
o Have recently had surgery

e Aterminaliliness that is an incurable or irreversible condition and that has a high probability of causing death within one
year or less. Completion of covered services will be provided for the duration of the terminal iliness.

¢ Anon-going or disabling medical condition or serious or chronic mental iliness due to a disease, iliness, or other medical
problem or medical disorder that is serious in nature and that persists without full cure, worsens over an extended period
of time, or requires ongoing treatment to maintain remission or prevent deterioration. Completion of covered services will
be provided for a period of time necessary to complete the course of treatment and to arrange for a safe transfer to
another provider, as determined by the health plan, in consultation with the member, the nonparticipating or terminated
provider, and consistent with good professional practice. Coverage will not exceed 12 months from the contract
termination date or 12 months from the effective date of a newly covered enrollee.

e Arein an ongoing treatment plan, such as chemotherapy or radiation therapy

e Any services related to the care of a child ages 0-36 months, up to 12 months from the provider’s contract termination
date or 12 months from the effective date of coverage for a newly covered enrollee.

e May need or have had an organ or bone marrow transplant

What other types of providers, besides doctors, can be considered for TOC coverage?

TOC coverage may also apply to physical therapists, occupational therapists, speech therapists, and agencies that provide
skilled home care services, such as visiting nurses. Providers considered for transition coverage may vary by condition, as
described above, in accordance with California law. California TOC coverage does not apply to durable medical equipment
(DME) vendors or pharmacy vendors.
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Transition of care coverage questions and answers

California Commercial HMO Fully Insured Products (continued)

If | am currently receiving treatment from my doctor, why wouldn’t you approve my request for California
TOC coverage?

If you're receiving treatment, the procedure or service must be a covered benefit. Your doctor must also agree to accept the
terms outlined in this TOC Request form.

My PCP is no longer a participating provider. If my plan requires me to select a PCP, can | still see my doctor?

If you’re currently receiving treatment (as described above), you may still be able to visit your PCP, even if he/she leaves the
network. If not, you may need to select a new PCP in the health plan’s network. Talk to your PCP so that he/she can help
you with your future health care needs.

How do I sign up for TOC coverage?

Contact the Member Services number on your member ID card. You must submit a TOC Request form to the health plan:
¢  Within 90 days of when you enroll or re-enroll

e  Within 90 days of the date the health care provider left the network

o  Within 90 days of a doctor’s network status change

How will | know if my request for TOC coverage is approved?
You will receive a letter by U.S. mail. The letter will say whether or not you are approved.

What if | have an Aexcel or plan sponsor specific network plan?

If we approve your TOC coverage, you may still receive care at the highest benefits level for a certain time period. If you
continue treatment with this doctor after the approved time period, your coverage would be limited to what your plan allows.
This means you may have reduced benefits or no benefits.

What if | have more questions about TOC coverage?

Call the Member Services phone number on your ID card. If you have questions about TOC mental health services, you can
call the Member Services phone number on your ID card or, if listed, the mental health phone number.
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'a-etna Transition Coverage Request ECHS Category - TCRF

Personal and confidential
This form applies to fully insured commercial HMO members in California.

[l Medical [ ] Mental health/substance abuse
Please indicate above whether this request is for medical treatment or mental health/substance abuse treatment.
1. Group or employer information (Note: Complete a separate form for each member and or provider.)

Group or employer’'s name (please print) Plan control number Plan effective date (required)

2. Subscriber and patient information

Subscriber's name (please print) Subscriber’'s ID number

Subscriber’s address (please print)

Patient’'s name (please print) Birthdate (MM/DD/YYYY) | Telephone number

Patient’s address (please print) Plan type/product

Telephone number for patient/subscriber submitting request (Business hours, 9 a.m. — 5 p.m.)

3. Authorization

| request approval for coverage of ongoing care from the healthcare provider named below for treatment started before my
effective date with the health plan, or before the end of the provider's contract with the health plan’s network, or before the
provider’'s network status change. If approved, | understand that the authorization for coverage of services stated below will
be valid for a certain limited period of time. | give permission for the health care provider to send any needed medical
information and/or records to the health plan so a decision can be made.

Patient’s signature (required if Patient is 17 or Older) Date (MM/DD/YYYY)

Parent’s signature (required if Patient is 16 or Younger) Date (MM/DD/YYYY)

4. Provider information
Name of treating doctor or other health care provider (please print) Telephone number

Contact name of office personnel to call with questions

Address of treating doctor or other health care provider (please print) Tax ID number

Signature of treating doctor or other health care provider Date (MM/DD/YYYY)

Please provide
all specific
information to
avoid delay in
the processing
of this request.

The above-named patient is a member as of the effective date indicated above. We understand you are not or soon will not
be a participating provider in the health plan’s network. The patient has asked that we cover your care for a specific time
period. This is because of a condition, such as pregnancy, that is considered an active course of treatment. An active course
of treatment is defined as: “A program of planned services starting on the date the provider first renders a service to correct
or treat the diagnosed condition and covering a defined number of services or period of treatment and includes a qualifying
situation.” Please include a brief statement of the patient’s current condition and treatment plan. For pregnancies, please
indicate the estimated date of confinement (EDC). If we approve this request, you agree:

e To provide the patient’s treatment and follow-up

« Not to seek more payment from this patient other than the patient responsibility under the patient’s plan of benefits

(for example, patient’s copayment, deductibles or other out-of-pocket requirements)
e To share information on the patient’s treatment with us

You also agree to use the health plan’ network for any referrals, lab work or hospitalizations for services not part of the
requested treatment.
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Misrepresentation: Attention California residents: For your protection, California law requires notice
of the following to appear on this form: Any person who knowingly presents a false or fraudulent claim for
the payment of a loss is guilty of a crime and may be subject to fines and confinement in state prison.

Aetna and its affiliates comply with applicable Federal civil rights laws and does not discriminate, exclude or treat
people differently based on their race, color, national origin, sex, age, or disability.

Aetna and its affiliates provide free aids/services to people with disabilities and to people who need language
assistance.

If you need a qualified interpreter, written information in other formats, translation or other services, call the number
on your ID card.

If you believe we have failed to provide these services or otherwise discriminated based on a protected class noted
above, you can also file a grievance with the Civil Rights Coordinator by contacting:

Civil Rights Coordinator,

P.O. Box 14462, Lexington, KY 40512 (CA HMO customers: PO Box 24030 Fresno, CA 93779),
1-800-648-7817, TTY: 711,

Fax: 859-425-3379 (CA HMO customers: 860-262-7705), CRCoordinator@aetna.com.

You can also file a civil rights complaint with the U.S. Department of Health and Human Services, Office for Civil
Rights Complaint Portal, available at https://ocrportal.hhs.gov/ocr/portal/lobby.jsf, or at: U.S. Department of Health
and Human Services, 200 Independence Avenue SW., Room 509F, HHH Building, Washington, DC 20201, or at
1-800-368-1019, 800-537-7697 (TDD).

Aetna is the brand name used for products and services provided by one or more of the Aetna group of subsidiary
companies, including Aetna Life Insurance Company, Aetna Health of California Inc. and affiliates (Aetna). Your
coverage is provided by Aetna Health of California Inc.

DMHC written notice of availability of language assistance

HMO and DMO-based plans - IMPORTANT: Can you read this letter? If not, we can have somebody help you

read it. You may also be able to get this letter written in your language. For free help, please call right away at
1-877-287-0117.

Planes basados en DMO y HMO - IMPORTANTE: ; Puede leer esta carta? En caso de no poder leerla, le
brindamos nuestra ayuda. También puede obtener esta carta escrita en su idioma. Para obtener ayuda
gratuita, por favor llame de inmediato al 1-877-287-0117.
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English To access language services at no cost to you, call the number on your ID card.
. Para acceder a los servicios linglisticos sin costo alguno, llame al nimero que figura
Spanish . . e g
en su tarjeta de identificacion.
Chinese Traditional | QAR FH fe B il 5 A%, sEEFT IR ORBE < LA 81 ) &R RS 5
Vietnamese D? st d,ur.1g cac dich vu ngdn ngit mién phi, vui long goi s6 dién thoai ghi trén thé ID
cua quy vi.
Upang ma-access ang mga serbisyo sa wika nang walang bayad, tawagan ang
Tagalog .
numero sa iyong ID card.
FE 0=0 MHAE 0|85 H EH D 7tE0)| =5 & HZ E T3}
Korean = A|
FHAIL.
Qtp twhuptiinpws (Eqyny wyddwp jpnphppunynipnit uvinwbtwnt hwdwp
Armenian quuquhwpbp dtp pdojuljutt mywhnyugpnipjut pupnh ypu todws
hkpwjunuwhwdwpny
Persian Farsi 80 il 358 (s IS (5 08 s sledi b K1 sk 4 gl ledd 4p a5
Russian [na Toro ytobbl HecnAaTHO NOAYYMTb MOMOLLb NEPEBOAUYMKA, MO3BOHUTE MO
TenedoHy, NpuBefEHHOMY Ha Balen NAEHTUDUKALNMOHHOM KapTe.
Japanese BHDEBY—EXRIE, DA—FIZHIBEBICEEFEC LN,
Arabic S s 8y e 3 ga sall a8 e Juai) sla )l iS5 ol ¢ 50 A galll cilandll e J gaaall
Purabi 333 B e o SH3 Tt Uarst AT & @93 96 S, Wi WEg g3
! IfEISTI I 5T
Mon-Khmer, 18Hj s s SINAYMMNIBUSSSSIGUENUINSHS
Cambodian wEIUTIgIuNISTMSIUSiRueSISTUTUMN NS SIS HA
Yuav kom tau kev pab txhais lus tsis muaj nqi them rau koj, hu tus naj npawb ntawm
Hmong C oy
koj daim npav ID.
Hindi =T fordY AT o 19T [aT3Tt T 3TANTT et & fAT, 379 313 F18 | T AsK
X il H |
Thai AATNRAaIM T aImMsuImMImadunm s las lidan i Iﬂi(ﬂl‘ﬂiﬂ&ﬂf_lLaﬂlﬁLLﬁﬂdaéU%ﬂ'ﬂSﬂizﬁ’]ﬁ’mad‘(i’lu
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